Tatto3D Vision
MAXI tradecenter 3 et
гр. Плевен
мобилен: 0876 71 71 72
E-mail: tattoo1103@abv.bg
Вместо "Информация за начините за контакт":

ВЪВЕДЕНИЕ

Татуировката е трайна рисунка върху човешката кожа. Съвременните татуировки се правят в специализирани студиа от професионалисти, посредством, специална, механизирана игла, която инжектира минимални количества мастило под кожата. Най-често използваният цвят за татуиране е тъмно зелен, но напоследък все повче се използват всевъзможни цветове. Размерът на татуировката варира. Тя може да бъде една точка, може да бъде и рисунка разположена върху цялото тяло. Хората се татуират от много древи времена по всякакви причини. В миналото по културни, социални и традиционни пиричини, в деншно време просто за красота.

През цялата история и праистория на човечеството, простираща се хиляди години назад, умишлено сме оставяли трайни следи върху кожата си. Причините са безброй: ритуали на прехода, предпазване от зло, израз на принадлежност към дадена група, доказателство за социално положение или богатство, лечение, разкрасяване, спомен и дори гаранция за преминаване в отвъдния живот. В основата на всичко това стои негласното разбиране, че татуировките имат определено значение. Понякога то е общо, както в случая с желанието за красота и привлекателност, друг път е специфично, например демонстрирането на семейна принадлежност. И в двата случая обаче татуровките са изразни форми.
Виждането, че татуировките могат да изразяват различни идеи и по такъв начин да се превръщат в средство за общуване, не е ново. Писатели, наблюдатели, художници на татуировки и хора с татуировки, отадавна са забелязали този аспект. Интуитивно търсим нещо под повърхността и зад явното, за да обясним какво виждаме. Мълчаливата размяна, която се осъществява между носителя на татуировка и човекът, който я гледа, е може би един от най-интересните и важни аспекти в целия процес. На него обаче се обръща прекалено малко внимание и обикновено той само се споменава. Повърхностното отношение най-вероятно се дължи на факта, че значението на татуировката се предава чрез символи. По своята същност символите не могат да бъдат обяснявани, тъй като не винаги разполагаме с точните думи. Символиката, която се крие в татуировките, често пъти не изразява директно нещо, а въздейства на подсъзнанието и интуицията. Тя може да напомня на древни форми и графични изображения, които, дори и да не са запечатани в човешката психика, са широко разпространени по света и през вековете.
В различните държави по света съществуват най-разнообразни форми на татуиране. Мотиви, цветове, инструменти, обстоятелства и значения се променят според страната и човека. По-близкото изучаване и по-задълбоченото изследване на детайлите в този обичай разкриват наличието на огромно разнообразие. В същото време обаче татуировките могат да бъдат видяни и от разстоянието на отминалото време и натрупаните сведения в историята на татуирането и етнографията. При една по-отдалечена гледна точка изпъкват доста поразителни прилики и модели както във времето, така и в пространството, а това говори за наличието на обща, дори изначалана практика. Разбира се, не всичко във вселената на татуировките подлежи на дълбок анализ или е изпълнено със значение. В действителност може никога да не разберем какво е означавало или означава татуирането за някои народи и техните култури. Дори днес има толкова особени или лични изображения, които не могат да бъдат обяснени. Освен това някои хора просто не придават символично значение на татуировките си, няма и защо да го правят. Въпреки това повечето народи и култури по ред причини влагат в рисунките върху кожата по-дълбок смисъл. Татуировките могат да бъдат външен белег за вътрешно преобразяване, да привличат щастието или да са израз на вярност, любов, а понякога дори и омраза. Те могат да бъдат причудливи, иронични или да напомнят както за тъжни, така и окуражаващи събития. Изпълнени със съдържание, те често са богати на символи, дават поглед към нашето общо и различно минало и към цялата гама от емоции и преживявания, които ни подтикват да продължаваме напред.


Вижте по-голяма карта